Wat doe je als er tijdens de vakantie is ingebroken?

Je komt thuis van de vakantie en wat blijkt? Er is ingebroken! Wat doe je?

Bij een inbraak schakel je eerst de politie in, daarna neem je contact op met de verzekeraar. Wat wordt er van jou verwacht? 

Tijdens de vakantie ligt het dievengilde misschien niet aan het strand in het buitenland. Je doet er alles aan om jouw huis zo oninteressant mogelijk te maken voor inbrekers. Ook laat je misschien in de avonduren een lampje aangaan, maar inbraak kan je toch overkomen. Wat moet je doen als jouw huis is leeggehaald tijdens jouw vakantie?

Schakel eerst de politie in

De daders zijn waarschijnlijk al gevlogen, maar schakel toch eerst de politie in. Bij een woninginbraak komt de politie altijd kijken. Ze kunnen namelijk nog een sporenonderzoek doen. Raak dus niets aan en laat alles liggen zoals het ligt. Nadat de politie geweest is maken ze een proces-verbaal op. Hierin komt ook te staan wat er meegenomen is en wat er vernield is. Dit proces-verbaal is belangrijk voor de opstal- en de inboedelverzekering. Controleer goed wat je mist en wat de schade is. Als achteraf blijkt dat er toch nog meer spullen verdwenen zijn, kan de politie een aanvulling op het proces-verbaal maken.

Maak foto’s van hoe je jouw spullen aantreft

Leg de situatie vast door foto’s vanuit verschillende hoeken te maken. Maak vooral ook foto’s van de opengebroken ramen of deuren en de schade aan het kozijn. De foto’s kan de verzekeraar gebruiken voor de afwikkeling van de schade want foto’s zeggen meer dan een ruime omschrijving in woorden.

Schade melden aan de verzekeraar of de tussenpersoon

De verzekeraar kun je rechtstreeks bellen om de schade te melden, maar dat kan natuurlijk ook via de tussenpersoon. Meld de schade het liefst dezelfde dag nog. In sommige gevallen moet er namelijk snel actie worden ondernomen om bijvoorbeeld een grotere schade te voorkomen. Dat is bijvoorbeeld het geval als een deur niet meer af te sluiten is.

Wat gaat de verzekeraar doen?

Waarschijnlijk schakelt de verzekeraar een expert in. Deze gaat de hoogte van het schadebedrag vaststellen. Ook kun je de expert de offerte van de aannemer voor het herstellen van de schade aan jouw huis goed laten keuren. De expert maakt een inschatting van in hoeverre de door de aannemer geoffreerde kosten redelijk zijn. Van de waarde van de gestolen goederen maakt de expert ook een inschatting. Deze worden teruggekoppeld aan de verzekeraar. Deze is immers ook de opdrachtgever en de betaler van de expert. Vervolgens komt de verzekeraar er bij jou op terug.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 05-08-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie