Is geld verzekerd bij een inbraak? - De inboedelverzekering

Heb je veel contant geld in huis liggen? De inboedelverzekering biedt maar beperkt dekking.

In principe is geld meeverzekerd in de inboedelverzekering, maar de maximale uitkering kan wel tegenvallen. Ga dus geen bank spelen.

Omdat je toch geen spaarrente meer krijgt kun je ook wel thuis je geld bewaren, maar het tegendeel is waar. De spaarrente is bijna nul, maar bij een bank staat je geld wel veilig. Een bank kan failliet gaan, maar de Nederlandse overheid staat garant voor een bedrag tot 100.000 euro per spaarder. Bij diefstal uit je huis kun je de schade claimen op de inboedelverzekering, maar verzekeraars bieden maar een beperkte dekking voor contant geld.

Wat vergoeden verzekeraars voor gestolen contant geld?

Het beleid hierin van verzekeraars verschilt sterk. Er zijn verzekeraars met een ruime dekking tot wel 1.500 euro, maar de meeste verzekeraars bieden een veel beperktere dekking. Er zijn verzekeraars die maar een vergoeding geven tot maximaal 250 euro bij diefstal. Pas dus op met het thuis bewaren van contant geld.

Fraude met bankpasjes is niet meeverzekerd

Schade door met een inbraak buit gemaakte bankpasjes kun je niet claimen op de inboedelverzekering. Ook andere vormen van misleiding en oplichting met digitaal geld kun je niet indienen bij de verzekeraar. Bij fraude is het in sommige gevallen mogelijk om de schade te claimen bij de betreffende bank. Maar als inbrekers pasjes en de pincodes buit hebben gemaakt, zal de bank waarschijnlijk ook niet tot uitkering over gaan.

Ook contant geld moet je opgeven bij de Belastingdienst

Over een vermogen vanaf ruim 57.000 euro betaal je belasting. Dat is erg zuur, want de spaarrente is minimaal. Door de belastingheffing spaar je niet, maar lever je geld in. Maar door het geld contant thuis te bewaren kom je niet onder de belastingheffing uit. Op een kleine vrijstelling na moet je ook contant geld opgeven. Het niet opgeven van vermogen kan de Belastingdienst een boete voor opleggen.

Zorgt een kluis voor een hogere vergoeding uit de inboedelverzekering?

Nee, voor een reguliere inboedelverzekering zorgt het hebben van een kluis niet voor een hogere dekking in de inboedelverzekering. Voor jezelf kan het wel meer zekerheid bieden. Een kluis maakt het stelen van geld in ieder geval lastiger. Toch kun je beter gewoon blijven kiezen voor een bank om jouw geld te beheren.

Wat als geld verloren gaat door een brand?

Ook bij brand loop je tegen het probleem aan dat de verzekeraar een maximum bedrag uitkeert voor geld en geldswaardige papieren. Als je 10.000 euro in je matras stopt, krijg je een zware domper te verwerken als de matras verloren gaat door een brand.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-01-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie