Code rood - Mag je de weg op?

Mag je met code oranje of code rood de weg op met de auto? Hoe gaan verzekeraars hiermee om?

Bij zware weersomstandigheden wordt er gewerkt met codes. Met code rood kun je beter niet de weg opgaan. Maar mag het wel van de autoverzekeraar? 

Het KNMI heeft een redelijke indruk van wat wij de komende dagen aan weer kunnen verwachten. Bij storm, windstoten, gladde wegen en slecht zicht door mist, kan het KNMI bijvoorbeeld een bepaalde code afgeven. Door de kleur van de codering kunnen verkeersdeelnemers voor zichzelf inschatten of het verantwoord is om de weg op te gaan. Met code rood kun je jouw reis beter uren of zelfs een dag uitstellen, maar dat is niet altijd mogelijk. Vaak moet je er wel door. Maar wat zijn de gevolgen bij een ongeval? Keert de autoverzekeraar bijvoorbeeld uit als je ondanks de waarschuwing voor gladde wegen toch de weg op gaat?

Wat betekenen de codes?

De kleurencodering loopt van geel (beperkt gevaar) tot rood (groot gevaar). Daartussen zit nog de code oranje. De betekenissen van de codes zijn volgens de KNMI als volgt:

  • Code geel – Wees alert – De weersomstandigheden kunnen zorgen voor extra gevaar in het verkeer. Je wordt aangespoord om goed op te letten en pas ook je snelheid op de omstandigheden aan.
  • Code oranje – Wees voorbereid – In dit geval is er een grote kans op gevaar door extreem weer. Ga je wel de weg op? Houd rekening met zware weersomstandigheden.
  • Code rood – Dit is een weeralarm – Het extreme weer heeft een grote impact op de samenleving. Eigenlijk is de boodschap: ga de weg niet op. Ook bij een kleine kans op zeer zwaar weer kan de code afgegeven worden. Dat doet het KNMI als de veiligheidsrisico’s groot zijn als het zich wel voor doet.

Is code rood een negatief reisadvies?

Voor bepaalde landen kan een negatief reisadvies gelden. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met onlusten of een oorlog in een land. Ga je ondanks een negatief reisadvies toch naar het land of gebied? Dan biedt de reisverzekering geen dekking. Code rood is eigenlijk ook een negatief reisadvies, maar deze waarschuwing heeft geen gevolgen voor de dekking van verzekeringen. De autoverzekering keert bij schade dus gewoon uit. De ernst van een negatief reisadvies is qua dreiging ook niet te vergelijken met code rood zoals we deze in Nederland kennen.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat je vooral bij code oranje en rood beter thuis kunt blijven. Maar wees niet bang voor de dekking in de autoverzekering. Voor je eigen veiligheid moet je het gevaar ook niet zelf opzoeken.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-01-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie