Rechtsbijstandsverzekering voor gezinnen

Heb je een rechtsbijstandsverzekering echt nodig of kun je er wel zonder?

Een van de verzekeringen waar je baat bij kunt hebben is de rechtsbijstandsverzekering, maar wanneer doe je er een beroep op? Waarom zou je deze verzekering afsluiten?

Een rechtsbijstandsverzekering sluit je niet af voor een geschil met een winkelier over een aankoop voor een bedrag van een paar tientjes. De verzekering kies je voor de grotere financiële belangen. Je krijgt bijvoorbeeld onterecht ontslag bij je werkgever en je wilt een advocaat inschakelen om jouw rechten te verdedigen. Of je hebt een issue met de gemeente over een aanbouw die volgens de gemeente niet aan de voorschriften voldoet. Kan het uit om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten?

Wanneer kun je de rechtsbijstandsverzekering inschakelen?

Onterecht denken consumenten vaak dat ze eerst een uit de hand gelopen conflict moeten hebben voordat ze een beroep kunnen doen op de verzekering. Je kunt echter ook contact opnemen met de juristen van de verzekeraar met een eenvoudige vraag over jouw rechten en plichten. Het hoeft dus nog geen conflict te zijn. Je kunt ook advies vragen over wat je in bepaalde situaties het beste kunt doen. Mocht het wel tot een conflict uitgroeien, dan kun je juridische hulp krijgen vanuit de verzekeraar. Zij proberen het conflict op te lossen. Als het niet lukt, zal uiteindelijk de rechter een uitspraak doen.

Wat kost een rechtsbijstandsverzekering?

De premie hangt af van waar je dekking voor wilt hebben. De rechtsbijstandsverzekering bestaat vaak uit modules waarmee je jouw eigen verzekering kunt samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om werk en inkomen en motorrijtuigen aanvullend mee te verzekeren. De gemiddelde premie ligt tussen de vijftien en twintig euro per maand. Je kunt goedkoper uit zijn, maar met de meest uitgebreide dekking kan de premie ook hoger uitvallen.

Heb je een rechtsbijstandsverzekering echt nodig?

Bij het verzekeren dek je een risico af dat je niet zelf wilt of kunt dragen. Het is niet zeker dat er schade ontstaat, maar als het ontstaat kun je het bij de verzekeraar neerleggen. De kans is groot dat je de komende jaren geen rechtsbijstand nodig hebt, maar als het wel nodig is heb je het verzekerd met de rechtsbijstandsverzekering. Je weet dus niet vooraf of je deze verzekering nodig hebt.

Geldt de rechtsbijstandsverzekering voor het hele gezin?

Je kunt de verzekering aanvragen voor het hele gezin, maar het verzekeren van gezinsleden moet wel echt uit de polis blijken. Je kunt namelijk ook alleen jezelf verzekeren.

Pas op voor overlap

Voor rechtsbijstand hebben gezinnen vaak deels een dubbele dekking. Met een rechtsbijstandverzekering inclusief verkeer (motorrijtuigen) heb je geen vergelijkbare dekking in de autoverzekering meer nodig. Je kunt bijvoorbeeld de verhaalsbijstandsverzekering in de autoverzekering opzeggen met een rechtsbijstandsverzekering met een ruime dekking.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-02-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie