Een voorsprong op de woningmarkt met overwaarde

Wat kun je met de in jouw koophuis opgebouwde overwaarde doen? Is jouw droomhuis nu betaalbaar?

Huiseigenaren hebben een groot voordeel ten opzichte van starters op de huizenmarkt. In de eigen woning is namelijk een overwaarde opgebouwd. De overwaarde biedt mogelijkheden

Huizen zijn in een paar jaren tijd flink duurder geworden. Dit is mooi voor huiseigenaren, maar het vormt ook gelijk een bedreiging. De huizenprijzen kunnen namelijk niet ongestraft sterk blijven stijgen. Er komen namelijk steeds minder mensen die het lukt om een huis te kopen. Steeds meer starters haken af op de huizenmarkt. Hoe de huizenprijzen zich de komende jaren ontwikkelen is afwachten. De deskundigen zijn enthousiast, maar ze maken zich ook zorgen over de betaalbaarheid van koophuizen. 

Hoe kun je de overwaarde inzetten bij het kopen van een ander huis?

Zolang een huis niet verkocht is, kun je eigenlijk niet van overwaarde spreken. De verkoopprijs wordt namelijk bepaald door de uiteindelijke koper van het huis. Maar je kunt er natuurlijk wel iets zinnigs over zeggen. Je kunt de overwaarde in principe pas gebruiken nadat de verkochte woning is overgedragen op aan kopers. Maar met een overbruggingshypotheek kun je wel een voorschot krijgen op de overwaarde. Een dergelijke hypotheek sluit je voor een korte periode af, namelijk tot de oude woning is overgedragen bij de notaris. Een hypotheekadviseur kan jou meer vertellen over de mogelijkheden.

Maar ook jouw droomhuis is duurder geworden

Een eigen huis is in de afgelopen jaren een goede investering gebleken. Bij het kopen van een ander huis kun je de overwaarde goed gebruiken, maar houd er wel rekening mee dat het huis dat jij graag wilt kopen ook duurder is geworden. Je kunt nu zelfs slechter uit zijn in vergelijking met een paar jaren geleden. Als jouw droomhuis sterker in waarde is gestegen dan jouw huidige woning, is jouw droomhuis misschien nu nog verder weg dan ooit.

Wat kun je verder met de overwaarde in het huis?

Met de overwaarde achter de hand kun je jouw huis bijvoorbeeld ook verbouwen. Uiteraard moet de bank wel bereid zijn om een hypotheek te verstrekken. Dit is mede afhankelijk van jouw inkomen. Na jouw pensionering kun je ook een deel van de overwaarde gebruiken voor extra inkomsten. Daar gelden wel strenge eisen voor, maar het is mogelijk. 

Het is nog maar de vraag hoe de huizenprijzen zich de komende jaren gaan ontwikkelen, maar als we kijken naar de decennia die achter ons liggen is het kopen van een huis een goede investering. Zeker met een moderne hypotheek. In de hypotheken die tegenwoordig nieuw worden afgesloten wordt de hypotheek namelijk afbetaald tijdens de looptijd. Met een afbetaalde woning heb je altijd overwaarde.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-02-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie