Kies je voor sparen of voor een uitvaartverzekering?

Is een uitvaartverzekering echt noodzakelijk of kun je ook gewoon sparen?

In plaats van een uitvaartverzekering kun je ook zelf een kapitaal opbouwen, maar er zijn een aantal redenen waarom dit toch niet werkt

Een uitvaartverzekering wordt vaak al op jonge leeftijd afgesloten. De premiebetaling loopt door tot een bepaalde leeftijd. De verzekering keert na het overlijden van de verzekerde. Met de uitvaartkosten wil je jouw nabestaanden niet opzadelen, dus sluit je een uitvaartverzekering af. Je kunt er ook zelf een bedrag voor opbouwen, maar toch kun je beter kiezen voor het verzekeren. Waarom is dat?

Bij overlijden moet het kapitaal beschikbaar zijn

Een kapitaal opbouwen voor het betalen van de uitvaart kan, maar helaas wordt niet iedereen tachtig jaar of ouder. Bij het jong overlijden moet het benodigde kapitaal wel beschikbaar zijn. Daarom is het sparen voor de uitvaartkosten geen optie. Het grootste risico is namelijk het op jonge leeftijd overlijden. Een uitvaartverzekering kom je dus niet onderuit.

De Belastingdienst heft belasting over spaargeld

De Belastingdienst maakt geen onderscheid tussen vermogen dat je opbouwt voor een wereldreis en vermogen dat bestemd is voor het betalen van de uitvaart. Vermogen in een uitvaartverzekering telt niet mee voor de heffing over het vermogen (vermogensrendementsheffing), en spaargeld en belegd geld juist wel. Bijvoorbeeld voor een lijfrentekapitaal geldt weer een uitzondering. Tot 2016 kon je fiscaal voordelig sparen voor de uitvaart via banksparen, maar deze mogelijkheid bestaat niet meer.

Kinderen zijn vaak gratis meeverzekerd

In de uitvaartverzekering zijn kinderen tot 18 of 21 jaar vaak gratis meeverzekerd. Kinderen moeten wel aangemeld worden bij de verzekeraar. Dit is een extra voordeel van een uitvaartverzekering. Vaak zijn kinderen maar voor een beperkt bedrag meeverzekerd, maar het is wel een groot voordeel van de uitvaartverzekering in vergelijking met het sparen voor de uitvaart.

De natura uitvaartverzekering vergoedt diensten

Er zijn twee verzekeringsvormen. De geld uitkerende uitvaartverzekering en de natura verzekering. In de tweede vorm krijgen nabestaanden geen geld uitgekeerd, maar worden er diensten verricht. In de polis staat wat de verzekeraar vergoedt. Met een pakket van diensten is er vooraf duidelijkheid over wat de verzekeraar vergoedt. Niet bij alle natura verzekeringen gaat dit verhaal op. Er zijn uitvaartverzekeringen waar een bedrag wordt gekoppeld aan het natura pakket. De verzekeraar vergoedt bijvoorbeeld 4.500 euro aan diensten. In dat geval kan bij een overlijden nog steeds blijken dat het verzekerd bedrag veel te laag is om de diensten te betalen.

Wat kost een uitvaart?

Er zit een groot verschil in kosten tussen een begrafenis en een crematie, maar gemiddeld kun je uitgaan van een bedrag van 6.500 tot 11.000 euro. Maar over tien of twintig jaar is het bedrag waarschijnlijk niet hoog genoeg meer. Houd bij het verzekeren of het reserveren van een kapitaal dus rekening met inflatie.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-02-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie