De risico's van het volledig vertrouwen op pensioenopbouw

Op hoeveel pensioen heb jij recht? Heb je mogelijk een pensioentekort?

Bouw je pensioen op via je werkgever? Kijk verder dan alleen de pensioenregeling. Verdiep je vooral ook in de kwaliteit van de regeling.

Het feit dat je een aanvullend pensioen opbouwt wil nog niet zeggen dat je een onbezorgde oudedag krijgt. Het is namelijk nog maar de vraag hoe goed de regeling is. Daarnaast kan het pensioen ook tegenvallen door andere oorzaken. Je hebt bijvoorbeeld jaren geen pensioen opgebouwd bij eerdere werkgevers of je hebt tijdelijk als zelfstandige gewerkt zonder een pensioen op te bouwen. Je kunt zelf controleren wat je opgebouwd hebt. Heb je een tekort en zit je niet kort voor jouw pensioendatum? Je kunt een tekort inlopen en zelf het initiatief nemen voor een extra op te bouwen kapitaal.

Waar heb je recht op vanaf je pensioendatum?

Op Mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien wat er nu is opgebouwd en wat je vermoedelijk krijgt per jouw pensioendatum. Ook krijg je inzicht in wat je aan AOW kunt verwachten. Zelfs wat jouw partner krijgt bij jouw overlijden valt hier af te lezen. Ga je vanaf jouw pensioendatum te weinig ontvangen aan AOW en aanvullend pensioen? Er zijn diverse manieren om extra pensioen op te bouwen zoals banksparen (pensioensparen), pensioenbeleggen of een lijfrenteverzekering. Al deze keuzes vallen onder de noemer 'lijfrente' en bieden de mogelijkheid om een aanvullend pensioen op te bouwen met fiscale voordelen.

Hoeveel moet je aanvullend opbouwen voor een onbezorgde oudedag?

Het inschatten van het bedrag dat je aanvullend moet opbouwen is lastig. Je weet namelijk niet hoeveel rendement je gaat maken de komende jaren en je weet niet hoe hoog de inflatie dan is. Zeker als je pensioendatum nog ver in de toekomst ligt kun je moeilijk inschatten hoeveel je aanvullend op moet bouwen. Graag nodigen we je uit voor een adviesgesprek. Samen met jou kunnen we namelijk een redelijke inschatting maken.

Let ook op de maximale aftrek

Het bedrag dat je maximaal mag storten is afhankelijk van je inkomen en de hoogte van de opbouw in een pensioenregeling. Het is een ingewikkelde formule die uitsluitsel geeft over het maximale bedrag dat je per jaar aan lijfrente mag storten. De storting kun je aftrekken van het inkomen. Het geeft dus een fiscaal voordeel.

Vanaf jouw pensioenleeftijd betaal je weer belasting over de uitkeringen

De inleg is aftrekbaar, maar over de uitkeringen vanaf jouw pensioendatum betaal je juist wel weer belasting. Dit kan voordelig uitpakken. De bedoeling is dat je de inleg nu tegen een hoog belastingtarief af kunt trekken. Zodra je met pensioen gaat, zakt jouw inkomen waarschijnlijk sterk. Voor gepensioneerden gelden er tot een bepaald inkomen lagere belastingtarieven. Hierdoor kun je er fiscaal als winnaar uitspringen ten opzichte van de Belastingdienst.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-03-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie