Geen aanvullend pensioen aan het opbouwen - Waar heb je recht op?

Ben je ondernemer en bouw je geen aanvullend pensioen op? Waar heb je recht op vanaf de pensioendatum?

Iedereen heeft vanaf de pensioenleeftijd recht op een AOW-uitkering. Maar de uitkering is een percentage van het minimumloon. Hoeveel val je terug in inkomen?

Voor veel ondernemers is het pensioen een zorg voor later. Helaas gaat het je na jouw 60e niet meer lukken om een goed pensioen op te bouwen. Voor een degelijk pensioen moet je namelijk de tijd nemen. Zonder een aanvullend pensioen wordt het inkomen na jouw pensioendatum echt schrikken.

Hoeveel AOW heb je recht op?

Je kunt nu nog niet weten hoeveel AOW je in de toekomst gaat ontvangen. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het minimumloon. Twee keer per jaar wordt de hoogte van het minimumloon bijgesteld aan de hand van de inflatie. Om een indruk te krijgen van de hoogte van de uitkering kun je wel uitgaan van de huidige uitkering. Een alleenstaande heeft recht op een uitkering van 1.153,11 euro netto per maand (2023). Partners hebben ieder recht op een uitkering van 920,98 euro netto per maand. Als je nu met pensioen zou gaan, zou je maandelijks moeten rondkomen van deze bedragen zonder een opgebouwd aanvullend pensioen.

Heb je nog oude opgebouwde rechten?

Je bouwt op dit moment misschien geen pensioenrechten op, maar mogelijk heb je nog wel rechten opgebouwd bij vorige werkgevers. De meeste werkgevers hebben namelijk een pensioenregeling. Binnen veel branches is er zelfs een verplichte pensioenregeling. Als je meerdere jaren in loondienst hebt gewerkt, kan er toch nog een substantieel pensioen zijn opgebouwd. Op Mijnpensioenoverzicht.nl kun je inzage krijgen in jouw rechten. Met je DigiD kun je inloggen en ook inzage krijgen in jouw recht op AOW.

Heb je tijdelijk in het buitenland gewoond?

Over een periode van 50 jaar bouw je een volledige recht op de AOW op. In het geval je tijdelijk in het buitenland hebt gewoond, is het mogelijk dat je maar recht hebt op een gedeeltelijke uitkering. Je hebt bijvoorbeeld tussen je 20e en je 25e in het buitenland gewoond. Over deze jaren mis je de opbouw. Voor het opbouwen van AOW-rechten ben je geen premie verschuldigd, maar een voorwaarde is wel dat je in Nederland woont.

Bepaal voor jezelf hoeveel inkomen je nodig hebt vanaf de pensioendatum

Veel ondernemers gaan ervan uit dat de onderneming hun pensioen is, maar dat is niet verstandig. Door een slechte economische situatie of door een faillissement door andere omstandigheden kan het vermogen in jouw bedrijf wegvallen. Bepaal voor jezelf wat je denkt aan inkomen nodig te hebben na jouw pensionering en zorg voor een reservering voor de toekomst.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 04-05-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie