Subsidies voor isolatie en duurzame warmte

Voor isolatie, een zonneboiler, een warmtepomp of een aansluiting op een stadsverwarming kun je aantrekkelijke subsidies krijgen van de Rijksoverheid. Dit zal de investeringskosten aanzienlijk verlagen.

Subsidie voor isolatie

Door je huis te isoleren voorkom je veel energieverlies. Je huis blijft lekker warm en je bespaart op de kosten voor energie. En daarnaast is het natuurlijk goed voor het milieu. Vandaar dat de overheid subsidie verstrekt voor isolatie van je woning: de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Je kunt deze subsidie voor isolatie verkrijgen vanaf iedere energiebesparende maatregelen die je aan je woning laat uitvoeren.

Met deze landelijke subsidie krijg je ongeveer 15 procent van de investering terug. Maatregelen waarvoor je subsidie kunt krijgen, zijn onder andere isolatie van het dak, de buitenmuren, de vloer en hoogrendementsglas.

Let op! De subsidieaanvraag dien je in nadat beide maatregelen zijn uitgevoerd, maar binnen een jaar na uitvoering en betaling van de eerste maatregel.

Subsidie voor duurzame warmte

Je kunt van de Rijksoverheid een subsidie krijgen voor apparaten die zorgen dat je huis wordt verwarmd en waardoor je warm water tot je beschikking hebt. Denk hierbij aan:

  • Warmtepomp. De subsidie start vanaf 500 euro, afhankelijk van type en vermogen. De warmtepompen (merk en type) die in aanmerking komen staan in de Apparatenlijst warmtepompen van RVO. 
  • Zonneboiler. De subsidie hangt af van de omvang. Het bedrag ligt gemiddeld tussen 600 en 4.000 euro, afhankelijk van het type zonneboiler, de jaaropbrengst en het merk. Meer informatie hierover staat eveneens op de site van het RVO. Je kunt de subsidie voor een warmtepomp of zonneboiler los aanvragen, maar het kan ook slim zijn om hem te combineren met een isolatiemaatregel. Dan kun je namelijk ook subsidie krijgen voor die isolatiemaatregel.
  • Aansluiting warmtenet. Voor aansluiting op een warmtenet kun je € 3.325 subsidie krijgen.

In de Energiesubsidiewijzer kun je checken of er in jouw woonplaats ook een lokale subsidie voor isolatie bestaat.

 

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-09-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie