Is een AVP voldoende voor een zzp'er?

Een zzp'er heeft zakelijke verzekeringen nodig, een particuliere verzekering is niet voldoende.

Een gevaarlijke verwarring is dat de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) ook voor zzp’ers dekking biedt. Wanneer biedt de AVP geen dekking?

Verzekeraars maken voor het verzekeren een duidelijk onderscheid tussen particuliere en zakelijke risico’s. Als jouw zoon met een baksteen een tekening maakt op de auto van de buurman, kun je de schade claimen op de AVP. Een schilder die tijdens de werkzaamheden met een ladder een deuk tikt in een geparkeerd staande auto heeft niets aan de AVP. Hier is namelijk sprake van een zakelijk risico.

Waar ligt de grens tussen particulier en zakelijk?

In de meeste gevallen zal er geen onduidelijkheid over ontstaan. Een zzp’er die na een klus naar huis fietst heeft tijdens de terugreis weer dekking op de AVP. Bij het terugrijden in een auto, biedt de aansprakelijkheidsverzekering van de auto dekking. Als de zzp’er op de heenreis naar een klus op de fiets schade veroorzaakt, moet de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering worden aangesproken.

Hoe kun je zakelijke aansprakelijkheid verzekeren?

De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is de zakelijke tegenhanger van de AVP. De premie van de AVB is sterk afhankelijk van de dagelijkse werkzaamheden van de zelfstandige. De AVB biedt dekking tegen materiële schade door het uitvoeren van de werkzaamheden. Voor vermogensschade kan daarnaast ook nog een beroepsaansprakelijkheidsverzekering noodzakelijk zijn.

Waarom is de AVB een belangrijke verzekering?

Je bent verantwoordelijk voor de schade die je aanricht. Het maakt niet uit of je er wel of niet tegen verzekerd bent. De verantwoordelijkheid is hetzelfde. De kans op een omvangrijke schade is klein, maar de financiële gevolgen zijn niet te overzien als het wel gebeurt. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is een schade aan anderen nog steeds onwenselijk, maar het zal niet zorgen voor een persoonlijk en zakelijk faillissement.

Een faillissement treft een zzp’er ook privé

Ondernemers met bijvoorbeeld een bv worden beschermd tegen vorderingen op het bedrijf. Een zakelijk faillissement hoeft niet privé ook een bankroet te betekenen. Zakelijk en privé zijn afgeschermd van elkaar. Zzp’ers moeten zich beseffen dat ze deze bescherming niet hebben. Dit is een extra reden om wel te kiezen voor een AVB.

Zorg voor een goede splitsing van zakelijk en privé

Voor zzp’ers is er vaak sprake van een vage grens tussen zakelijk en privé. Spullen die een zzp’er gebruikt voor het uitvoeren van het werk zijn niet meeverzekerd op de inboedelverzekering. Hier moet een losse zakelijke verzekering voor worden afgesloten. Dit is vergelijkbaar met het verzekeren van de aansprakelijkheid.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-09-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie