Zzp'er - Enkele fiscale tips

Benut de fiscale voordelen waar zzp'ers recht op hebben volgens onze tips om geld te besparen.

Als zzp’er ben je hoofdzakelijk gericht op het verdienen van geld, maar met een paar handige fiscale tips kun je ook besparen op de belastingheffingen.

Er ;zijn fiscale voorzieningen waar je van kunt profiteren, maar je moet natuurlijk wel van het bestaan af weten. De voorwaarde om minimaal 1.225 uren per jaar te besteden aan de onderneming om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek (5.030 euro) en de startersaftrek (2.123 euro), die kennen alle ondernemers wel. Je kunt de heffing over jouw inkomsten verder verlagen met de volgende 5 tips.

Tip #1: Investeringsaftrek

Als je in 2023 een bedrag investeert tussen 2.600 euro en 353.973 euro, kun je in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Zakelijke aankopen vanaf een waarde van 450 euro worden hierin meegeteld. De aftrek bedraagt 28 procent over investeringen tot 63.716 euro. Bij grotere investeringen wordt het voordeel anders berekend. Let wel op! Deze extra aftrek geldt niet voor alle soorten investeringen. Zie de website​ van de Belastingdienst voor de investeringen die geen recht geven op de KIA.

Tip #2: Vergeet je reiskosten met de privéauto niet

Voor zzp’ers die zakelijk weinig kilometers maken, kan het mogelijk niet uit om een auto zakelijk aan te houden. De kilometers die zakelijk gereden worden in de privéauto kun je noteren en meenemen in de belastingaangifte. Hiervoor mag je een bedrag aanhouden van 21 cent per gereden kilometer. Deze vergoeding geldt ook als de kilometers gereden zijn in een gehuurde auto.

Tip #3: Zijn er per ongeluk zakelijke betalingen verricht van de privérekening?

Zakelijke en privé betalingen kunnen eenvoudig door elkaar heen lopen. Je probeert de scheiding strikt aan te houden, maar het gebeurt vast wel eens dat de privérekening voor zakelijke betalingen wordt gebruikt. Vooral startende zzp’ers hebben er moeite mee om een splitsing aan te houden. Voordat de jaarlijkse aangifte wordt gemaakt, loont het de moeite om de mutaties op de privérekening toch nog even na te lopen.

Tip #4: Bepaalde huishoudelijke kosten zijn gedeeltelijk zakelijk

De rekeningen voor het internetten en de telefoon staan bij de meeste zzp’ers op privé. Wat nu als je zakelijk ook veel gebruik maakt van het internet en de telefoon? Deze kosten kun je mogelijk meenemen in de jaarlijkse aangifte. In hoeverre dat is toegestaan hangt onder andere af van hoe vaak je hier zakelijk gebruik van maakt. Overleg het met de accountant om de mogelijkheden te verkennen. Kijk ook gelijk even naar de energiekosten.

Tip #5: Investeren in je pensioen

Zzp’ers vergeten hun oudedag nog weleens. Verplicht jezelf om jaarlijks een bedrag vrij te maken voor pensioenopbouw. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een lijfrentekapitaal op te bouwen op een geblokkeerde bankspaarrekening. De inleg is aftrekbaar van het inkomen. Na jouw pensionering kan het bedrag weer periodiek uitgekeerd worden ter aanvulling op de AOW. Over de uitkering is wel weer een belastingheffing over verschuldigd.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-09-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie