Hypotheek - Wat is de invloed van een telefoonabonnement?

Met een lening krijg je een zogenaamd gratis smartphone; wat voor impact heeft dit op een hypotheek?

Een abonnement met een smartphone erbij wordt als een lening gezien. Hoeveel invloed heeft dit op de hypotheek? Is een telefoon op afbetaling wel slim?

Door een ‘gratis’ telefoon bij een telefoonabonnement kan de aankoop van een huis misschien net niet doorgaan. De telefoon is namelijk niet gratis, het maandelijkse bedrag dat je overmaakt aan jouw telefoonbedrijf is deels voor een abonnement en deels voor het afbetalen van een lening.

Waardoor heeft een telefoonabonnement invloed op mijn hypotheek?

Het afsluiten van een lening voor een telefoon heeft geen invloed op jouw bestaande hypotheek. Ga je een huis kopen en heb je daarvoor een hypotheek nodig? Dan is het even opletten bij het afsluiten van een contract met een telefoonbedrijf. Kies je voor een telefoon waarvoor je 250 euro of meer moet afbetalen? Dan volgt een registratie bij het BKR. In dat geval heeft de lening ook invloed op wat je maximaal op jouw inkomen aan hypotheek kunt krijgen.

Hoeveel kun je minder lenen door de lening voor de telefoon?

Er zijn nogal wat factoren die hierin meetellen. Het hangt bijvoorbeeld af van de hoogte van jouw inkomen, de gekozen rentevaste periode, de hoogte van de hypotheekrente en het bedrag dat je maandelijks voor de telefoon kwijt bent. Het bedrag dat je maandelijks kunt besteden aan woonlasten daalt namelijk. Bij het financieren van een Samsung S22 of een iPhone 13 kan de maximale hypotheek op jouw inkomen met meer dan 10.000 euro lager uitvallen. Je kunt hierdoor misschien niet het huis kopen waar jij jouw pijlen op hebt gericht. Zodra het contract afgelopen is, valt het effect van het telefoonabonnement ook weer weg.

Hoe voorkom je een lagere maximale hypotheek?

Ga je mogelijk de komende twee jaren een huis kopen? Leen dan niet voor een telefoon. Ook niet als de lening verstopt is in een telefoonabonnement. Bij het kopen heb je namelijk veel geld nodig om de bijkomende kosten te betalen. Bijvoorbeeld de notariskosten, de overdrachtsbelasting en de advies- en bemiddelingskosten moet je van jouw spaargeld betalen. Als je toch wilt lenen, betaal in ieder geval een deel van de telefoon direct af. Door het verlagen van het kredietbedrag onder de grens van 250 euro volgt in ieder geval geen registratie bij het BKR. Of je gaat niet voor het laatste model telefoon. Dat kan jou een paar honderd euro besparen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-12-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie