Voorlopige teruggave aanpassen - Hoe doe je dat?

Je kunt de voorlopige teruggave van de Belastingdienst aanpassen. Hoe doe je dat?

Via een voorlopige teruggave kun je van de Belastingdienst een voorschot krijgen. Je kunt de teruggave ook aanpassen. Hoe doe je dat?

Krijg je maandelijks een teruggave, maar is het bedrag eigenlijk te hoog of te laag? Gedurende het jaar kun je de voorlopige teruggave aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn bij een sterke daling of stijging van het inkomen of bij het kopen van een huis. Je kunt de voorlopige teruggave aanpassen door het indienen van een nieuwe aangifte.

Je dient een nieuw verzoek in

Je krijgt over 2023 bijvoorbeeld een teruggave van 1.200 euro. Door het kopen van een ander huis heb je over 2023 recht op een grotere teruggave dan 1.200 euro. Het eenvoudigst is om je eerder ingediende aanvraag aan te passen, maar dat kan niet. Je moet namelijk een volledig nieuw verzoek indienen. Alle gegevens moet je dus opnieuw invullen. De gegevens uit de vorige aanvraag kun je hierbij gebruiken als je deze hebt afgedrukt.

Wat heb je nodig voor het invullen van de nieuwe aanvraag?

Met je DigiD kun je inloggen bij de Belastingdienst. Kies vervolgens voor de optie voorlopige aanslag en voor het jaar 2023. Hier kun je kiezen voor de optie ‘Voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen’. Naast je DigiD heb je de volgende gegevens nodig voor het beantwoorden van de vragen:

  • Inkomsten over 2023
  • Saldo van je spaarrekening en de hoogte van andere vermogensbestanddelen
  • De WOZ-waarde van je woning
  • Gegevens over de hypotheek
  • Overzicht van de aftrekposten

Afhankelijk van je persoonlijke situatie kunnen er nog meer gegevens noodzakelijk zijn, maar bovenstaande gegevens hebben huiseigenaren in ieder geval nodig.

Je kunt de gegevens door de Belastingdienst laten voorinvullen

Bij het invullen kun je ervoor kiezen om de gegevens al zoveel mogelijk door de Belastingdienst in te laten vullen. Hierbij maken ze gebruik van jouw gegevens over het jaar 2021. Houd er dus wel rekening mee dat je alle informatie goed moet controleren.

Schattingen invullen is toegestaan

Je weet nog niet exact wat je over het jaar 2023 gaat verdienen, maar je kunt het wel ongeveer inschatten. Het gaat over een nog niet afgesloten belastingjaar, dus zijn het deels ingeschatte bedragen. Het is toegestaan om bijvoorbeeld aftrekbare kosten lager in te schatten. Op deze manier kun je voorkomen dat je over 2023 geld terug moet betalen aan de Belastingdienst. Bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting over 2023 moeten de gegevens kloppen, nu mogen het nog schattingen zijn.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 11-01-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie