Je huis verbouwen met de overwaarde van je woning

Voor het financieren van een verbouwing aan je woning kan je de overwaarde van die woning gebruiken. Het is hierbij echter wel van belang hoe hoog jouw inkomen is.

Senioren worden gestimuleerd om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Het huis moet hier vaak wel voor worden verbouwd. De overwaarde biedt mogelijkheden.

Ouderen die moeilijk ter been zijn hebben twee keuzes als het huis hierdoor niet meer geschikt is. Ze kunnen verhuizen of het huis verbouwen, zodat het huis gelijkvloers is om het lopen van trappen te ontwijken. Beide zijn (financieel) ingrijpende gebeurtenissen, maar als het verbouwen relatief eenvoudig kan, heeft dit vaak de voorkeur. Vooral als je het liefst in je eigen huis wilt blijven. Hoe kun je een dergelijke verbouwing financieren?

Ouderen willen het liefst in de eigen woning blijven wonen

Uit onderzoek van de geldverstrekker Munt Hypotheken blijkt dat ongeveer negentig procent van de ondervraagde ouderen het liefst in hun eigen huis blijft. Een kwart geeft expliciet aan dat ze niet gaan verhuizen, maar vaak zal een aanpassing van het huis wel noodzakelijk zijn. Door een terugval in inkomen na pensionering is het wel de vraag of het financieren van een verbouwing lukt.

Een extra hypotheek op het huis nemen

Een verbouwing van het huis kun je financieren met een tweede hypotheek op het huis. Hiervoor moet je wel voldoende overwaarde in het huis hebben. Met een tweede hypotheek sluit je een extra lening af met die overwaarde als onderpand. Uiteraard speelt ook het inkomen hier een belangrijke rol, want de extra hypotheek moet wel opgebracht kunnen worden. 

Of met de overwaarde een andere woning kopen

Wordt dat lastig, dan resteert geen andere mogelijkheid dan toch maar verhuizen. Wanneer bij de verkoop voldoende overwaarde beschikbaar komt, kan dat betekenen dat voor de volgende woning een lagere hypotheek nodig kan zijn met minder maandlasten. Dat kán een aantrekkelijk alternatief zijn.

Wat zijn de financiële mogelijkheden?

Met een goed onderbouwd advies is er vaak veel mogelijk. Het hebben van spaargeld of overwaarde is wel een belangrijk gegeven. Met geld kun je namelijk obstakels overwinnen en meer mogelijk maken.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-06-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie