Bijdrage Zorgverzekeringswet: wat moet een zzp'er weten?

Een zzp'er moet rekening houden met de bijdrage Zorgverzekeringswet. Wat betekent dit precies?

Over je inkomsten betaal je inkomstenbelasting, maar met de Belastingdienst reken je ook nog de bijdrage Zorgverzekeringswet af. Wat houdt deze heffing in?

Iedereen betaalt de bijdrage Zorgverzekeringswet direct of indirect. Voor werknemers regelt de werkgever de betaling, maar zelfstandigen moeten het zelf afrekenen met de Belastingdienst. Vooral voor startende zelfstandigen kan deze heffing een onverwachte kostenpost zijn, maar het moet wel verrekend worden.

Wat houdt de bijdrage zorgverzekeringswet (Zvw) in?

Als je winst maakt betaal je Zvw. De hoogte van het bedrag hangt af van de omvang van je winst. Naarmate je meer verdient, stijgt de heffing. Het is een bijdrage voor de zorgkosten in Nederland. Je betaalt premie voor de zorgverzekering en je betaalt via de heffing over het inkomen ook mee aan de zorgkosten.

De bijdrage Zorgverzekeringswet is een zwaardere heffing geworden in 2023

De heffing in 2023 bedraagt 5,43 procent over de belastbare winst. Hierbij geldt voor de berekening als maximum winst een bedrag van 66.956 euro. De maximale heffing dit jaar bedraagt dus: 5,43 procent van 66.956 euro = 3.635,71 euro. In 2022 was de heffing hoger, namelijk 5,50 procent, maar het maximale bedrag waar de heffing over werd berekend lager. Per saldo is de maximale heffing in 2023 meer geworden. 

De heffing loopt via de Belastingdienst

De bijdrage is bestemd voor het betalen van de zorgkosten, maar de Belastingdienst houdt de heffing in. De heffing van 2023 betaal je bij de belastingaangifte over het jaar 2023. Deze moet je uiterlijk mei 2024 indienen. Dit jaar reken je met de Belastingdienst af over de inkomsten van 2022. De boekhouder of de accountant kan je helpen met de aangifte.

Gedurende het jaar afrekenen met de Belastingdienst

Je kunt met de Belastingdienst een maandelijkse heffing afspreken om te voorkomen dat je bij de belastingaangifte in één keer een groot bedrag moet betalen. Voor de heffing over het jaar 2023 kun je bij de Belastingdienst een voorlopige heffing afspreken. In dat geval gaat de fiscus maandelijks een bedrag aan inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekeringswet bij jou inhouden. De inhouding kun je laten baseren op het geschatte inkomen van 2023.

Wat als je het inkomen van 2023 moeilijk in kunt schatten?

In 2023 hebben we te maken met een lichte recessie. Dit kan het inschatten van de inkomsten erg lastig maken. Dit kun je ondervangen. Je kunt nu een voorlopige heffing afspreken met de Belastingdienst. Als later in het jaar blijkt dat de inkomsten veel hoger of lager worden, kun je een nieuwe voorlopige heffing aanvragen. De laatste aanvraag overschrijft de vorige aanvraag. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 31-08-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie