Echtscheiding - Wat gebeurt er met een lening?

Welke opties zijn er beschikbaar voor het afhandelen van een lening na een echtscheiding?

Bij een scheiding moet er ook een oplossing komen voor een eventuele lening. Wat kunnen jullie ermee en hoe regel je het? 

Jullie hebben ooit een lening afgesloten om uitgaven te financieren waarvoor het geld niet op de spaarrekening stond. Bij een echtscheiding is de lening een probleem. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen is de lening een gezamenlijk probleem. Ieder is eigenaar van de helft van de lening. Kan een van beiden de lening op naam krijgen of is splitsen de best mogelijke optie?

Over een lening een duidelijke afspraak maken

In principe kunnen jullie de lening eerst onveranderd door laten lopen. Samen zorgen jullie iedere maand voor de betaling van de rente en de aflossing. Na verloop van tijd is de schuld afbetaald, en is het probleem uit de wereld. Helaas loopt het vaak anders. Als een van beiden stopt met betalen, kan de geldverstrekker op de andere partner de volledige schuld verhalen. De betaler moet vervolgens maar zorgen voor het verhalen van de helft op de partner. Dit is een onwenselijke situatie, dus kiezen voor een andere oplossing is verstandig.

De lening aflossen

De eenvoudigste oplossing is het inlossen van de schuld, maar dat is vaak niet realistisch. Er gaat financieel veel veranderen door een echtscheiding, dus waarschijnlijk is het geld voor het aflossen niet beschikbaar of zijn er wel andere doelen voor het beschikbare geld.

Een van beiden krijgt de lening op naam

De lening op naam van een van beiden zetten is mogelijk, maar daar moet de geldverstrekker wel mee akkoord gaan. De geldverstrekker moet ervan overtuigd zijn dat de betreffende partner voldoende inkomen heeft voor de betaling van de maandlasten. Er zal dus financieel getoetst worden. Zolang de financiële situatie na de scheiding niet duidelijk is, zal de bank niet zomaar de andere partner uit de overeenkomst schrappen. De partners kunnen er onderling vaak wel uitkomen, dat is meestal het probleem niet. De partner die de lening op naam krijgt kan met andere bezittingen gecompenseerd worden. De partner die de lening op naam krijgt wordt bijvoorbeeld de eigenaar van de auto waar de lening in eerste instantie voor is afgesloten.

De lening splitsen

Een andere optie is de lening in twee delen te hakken, ieder krijgt dan de helft op naam. Ook hierbij kijkt de geldverstrekker weer naar het inkomen en de uitgaven van de betrokkenen. Beiden moeten in staat zijn om hun deel te financieren. Als beide partners een goed inkomen hebben, zijn er vaak wel mogelijkheden.

Bij het op één naam zetten en het splitsen is een voorwaarde dat beide partners het met elkaar eens zijn. Het moet een gezamenlijke keuze zijn. Anders moet er samen gezocht worden naar een andere oplossing.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 13-09-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie