Kun je een overlijdensrisicoverzekering altijd afsluiten?

Is het een goed idee om de huidige overlijdensrisicoverzekering te vervangen vanwege lagere kosten?

De meeste huiseigenaren hebben naast de hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Mogelijk kun je besparen door het oversluiten van de verzekering.

Een overlijdensrisicoverzekering keert uit bij overlijden van de verzekerde voor het bereiken van de einddatum van de verzekering. Deze verzekering sluit je af als financieel vangnet. Na het overlijden van een van de huiseigenaren zijn de nabestaanden waarschijnlijk niet in staat om de hypotheeklasten nog te betalen. Met de overlijdensrisicoverzekering kun je de hypotheek, of een gedeelte ervan, aflossen met de uitkering. De premie voor de overlijdensrisicoverzekering is sterk gezakt, maar met je huidige verzekering profiteer je hier waarschijnlijk niet van mee.

Kiezen voor een goedkopere overlijdensrisicoverzekering

Je kunt profiteren van de sterke premiedaling van de overlijdensrisicoverzekering door het afsluiten van een nieuwe verzekering. De premies in de bestaande verzekeringen zijn namelijk gebaseerd op de premiestelling bij het afsluiten van de verzekering. Dit probleem kun je oplossen door het afsluiten van een nieuwe overlijdensrisicoverzekering. Zodra je bent geaccepteerd voor de nieuwe verzekering kun je de oude verzekering opzeggen. Maar de situatie ligt anders als je door je gezondheid niet over kunt stappen naar een andere verzekering.

Met een verhoogde kans op overlijden word je mogelijk niet geaccepteerd

Met een slechte gezondheid is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering niet altijd mogelijk. Verzekeraars stellen namelijk gezondheidsvragen bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Als uit de antwoorden op de gezondheidsvragen blijkt dat je een verhoogde kans op overlijden op jonge leeftijd hebt, word je mogelijk niet geaccepteerd of de verzekeraar brengt een hogere premie in rekening. In het slechtste geval kun je dus niet overstappen.

Of je verzoekt de verzekeraar om een lagere premie

In plaats van het afsluiten van een nieuwe overlijdensrisicoverzekering kun je er ook voor kiezen om de verzekeraar te vragen om de premie te baseren op de huidige tarieven. Mogelijk willen niet alle verzekeraars hier aan meewerken, maar het is in ieder geval een poging waard. Maar indien mogelijk is het kiezen voor een andere verzekeraar aantrekkelijker. Dat komt doordat verzekeraars zeer uiteenlopende premies in rekening brengen. De kans is groot dat een van de tientallen andere verzekeraars jou een beter voorstel kan doen dan jouw huidige verzekeraar.

Voordat je actie onderneemt met je overlijdensrisicoverzekering doe je er verstandig aan om eerst in overleg te gaan met jouw verzekeringsadviseur. De overlijdensrisicoverzekering kan bijvoorbeeld een onderdeel zijn van de hypotheek.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 24-11-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie