Wat wil jij weten over de overlijdensrisicoverzekering?

Wij geven je antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent de overlijdensrisicoverzekering.

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af om de financiële gevolgen van het overlijden op te vangen. Welke vragen worden er vaak gesteld over deze verzekering?

De overlijdensrisicoverzekering is een relatief eenvoudige verzekering. De verzekering komt namelijk tot uitkering bij het overlijden van de verzekerde voordat de einddatum bereikt is. Toch zijn er nog een aantal vragen die je kunt stellen bij deze verzekering. Een aantal veel gestelde vragen lichten we toe.

Waar is de premie van de overlijdensrisicoverzekering van afhankelijk?

De hoogte van de premie is sterk afhankelijk van de leeftijd van de verzekerde en van de hoogte van het verzekerde bedrag. De verzekeraar schat de kans op overlijden in en stemt daar de hoogte van de premie op af. De verschillen in premie tussen de verzekeraars kunnen groot zijn.

Waardoor is de premie veel lager dan van de uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering komt zeker tot uitkering, dat is in de overlijdensrisicoverzekering niet het geval. De overlijdensrisicoverzekering kun je bijvoorbeeld maximaal laten lopen tot je 75e verjaardag. Bij het in leven zijn op de einddatum vervalt de verzekering. De uitvaartverzekering komt tot uitkering bij overlijden ongeacht wanneer het gebeurt. Ook als je bijvoorbeeld 100 jaar of ouder wordt.

Wat keert de overlijdensrisicoverzekering uit bij het bereiken van de einddatum?

Deze verzekering is een risicoverzekering. Je verzekert het financiële risico van het jong overlijden. De hoogte van de premie is ook afgestemd op het risico. Er zit geen spaarelement in de verzekering. Er volgt geen uitkering bij het bereiken van de einddatum van de verzekering. Dat verklaart ook de naar verhouding lage premie voor de overlijdensrisicoverzekering.

Waarom is de overlijdensrisicoverzekering belangrijk?

Het overlijden van een partner of een ouder kan grote gevolgen hebben voor de rest van het gezin. De gezinsleden moeten namelijk na het overlijden de vaste lasten nog steeds kunnen betalen. Zonder een overlijdensrisicoverzekering kunnen de achterblijvers genoodzaakt zijn om het huis te verkopen. Met een uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering kan bijvoorbeeld de hypotheek geheel of gedeeltelijk worden afbetaald.

Is overlijden door corona verzekerd?

Ook als het overlijden wordt veroorzaakt door het coronavirus keert de overlijdensrisicoverzekering het verzekerd bedrag uit bij overlijden. In principe maakt het niet uit wat de reden van het overlijden is. Er kunnen uitzonderingen gelden. Verzekeraars kunnen stellen dat er geen uitkering volgt bij zelfmoord binnen twee jaren na het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering. In de polisvoorwaarden is uitgewerkt wat de voorwaarden voor een uitkering zijn.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 15-12-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie