Het BKR - Wat leggen zij vast?

Het BKR heeft vertrouwelijke informatie over jou. Wat registreren ze en kun je je eigen gegevens bekijken?

Voordat je een hypotheek afsluit worden eerst jouw gegevens getoetst bij het BKR. Maar wat weten ze eigenlijk over jou? Kun je het zelf raadplegen? 

In het belang van jezelf en natuurlijk in het belang van organisaties wordt informatie over jouw leningen en andere financiële verplichtingen vastgelegd bij het BKR in Tiel. Het kan gaan om een persoonlijke lening, maar bijvoorbeeld ook om een uitgestelde betaling of het rood kunnen staan op een betaalrekening. Een hypotheek voor jouw eigen woning en een studieschuld zijn juist niet vastgelegd. Wat kunnen organisaties over jou opvragen en wat doen ze ermee?

Wat legt het BKR vast?

Leningen en bepaalde financiële verplichtingen worden vastgelegd. Het gaat om informatie over het soort krediet of andere verplichtingen en wanneer de overeenkomst is afgesloten. Ook de hoogte van het limietbedrag staat erin. Als je een doorlopend krediet afsluit met een leenplafond van 10.000 euro, wordt dit bedrag geregistreerd. Het maakt geen verschil of je het volledige leenbedrag hebt opgenomen of zelfs helemaal niet. Zodra de verplichting is beëindigd, komt er een einddatum te staan bij de verplichting. Een beëindigde lening blijft vijf jaren zichtbaar. Uiteraard leggen ze ook informatie over jezelf vast, namelijk: voorletters, achternaam, adres, woonplaats en je geboortedatum. 

Waarom wordt dit vastgelegd?

Voordat je bijvoorbeeld een hypotheek afsluit, gaat de geldverstrekker jou eerst toetsen bij het BKR. Ze zijn geïnteresseerd in wat je aan verplichtingen uit hebt staan en ze willen weten hoe jouw betaalgedrag is. Betalingsachterstanden van meerdere maanden worden geregistreerd. Je krijgt een codering bij jouw naam waaruit blijkt dat er betalingsproblemen zijn of zijn geweest. Ook bij het inlopen van de achterstanden blijft de registratie tijdelijk staan. Alleen een onterechte codering kun je laten verwijderen. Dat moet de instantie doen die ook de registratie erin heeft gezet. Dus niet het BKR zelf.

Wie kan de gegevens inzien?

Je kunt niet zo even informatie opvragen over iemand. Jouw eigen informatie is toegankelijk voor jezelf. Voor de rest kunnen alleen organisaties die zijn aangesloten bij het BKR gegevens over anderen opvragen. Een bedrijf kan zich niet zomaar aansluiten bij het BKR. Het opvragen van vertrouwelijke informatie over een ander kan alleen maar voor organisaties die over dit soort gegevens moeten kunnen beschikken, zoals geldverstrekkers en verzekeraars. Ze mogen de informatie ook alleen maar opvragen voor de doelen waar het voor bestemd is. Een nieuwsgierige bankmedewerker mag dus geen informatie opvragen over zijn buurman.

Vraag jouw gegevens op bij het BKR

Je weet niet wat er over jou geregistreerd staat bij het BKR, maar je kunt er wel achter komen. Via het BKR kun je inzage krijgen in wat er over jou is vastgelegd. Dat kun je op de website van het BKR regelen. Dat kan handig zijn als je op termijn bijvoorbeeld een hypotheek nodig hebt. Bij het opmerken van fouten, kun je het bedrijf waar de registratie van afkomstig is verzoeken om de gemaakte fout te herstellen. Dat wil nog weleens een tijdje duren. Wacht daar dus niet mee tot wanneer je echt een hypotheek nodig hebt.  


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-01-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie