Ernstig ziek - Kun je alsnog een huis kopen?

Het afsluiten van een hypotheek is lastiger bij een ernstige ziekte. Echter, er zijn wel mogelijkheden.

Mensen met een ernstige ziekte kunnen moeilijk een overlijdensrisicoverzekering afsluiten of het is zelfs niet mogelijk. Kun je met een ziekte wel een huis kopen?

Voor het financieren van een huis hebben de meeste mensen een hypotheek nodig. Vaak is de overlijdensrisicoverzekering een onderdeel van de hypotheek. Deze verzekering zorgt ervoor dat bij overlijden van een van de huiseigenaren de hypotheek deels of volledig wordt afbetaald. Mensen met een ernstige ziekte kunnen vaak geen overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Of ze kunnen de verzekering wel afsluiten, maar wel tegen een veel hogere premie. Kunnen mensen met een ernstige ziekte een huis kopen?

Waarom is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering vaak niet mogelijk?

Verzekeraars sturen standaard een gezondheidsverklaring naar de aanvragers van een overlijdensrisicoverzekering. De verzekeraar wil namelijk inschatten of er sprake is van een verhoogde kans op overlijden ten opzichte van leeftijdsgenoten. De premies voor de overlijdensrisicoverzekering zijn namelijk afgestemd op de gemiddelde levensverwachting. Als de aanvrager van de verzekering volgens de medische specialist van de verzekeraar een verhoogde kans op overlijden heeft, kunnen verzekeraars de aanvraag afwijzen.

Is het kopen van een huis mogelijk zonder een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is niet altijd verplicht. Zonder het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering zijn er mogelijkheden, maar wel beperkter. Geldverstrekkers kunnen namelijk het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplicht stellen. De verplichting geldt niet meer bij het afsluiten van een hypotheek met NHG. Dus er zijn mogelijkheden.

Is het verstandig om te kopen zonder een overlijdensrisicoverzekering?

Of het verstandig is hangt af van veel factoren. Hierbij is het belangrijk om de kans op overlijden mee te wegen en de afhankelijkheid van het inkomen van de koper met een ernstige ziekte. De overlijdensrisicoverzekering zorgt er namelijk voor dat bij overlijden de overige gezinsleden in staat zijn om in het huis te kunnen blijven wonen. Spreek de gevaren goed door met je hypotheekadviseur.

Het kopen heeft voordelen

Het bezitten van een huis heeft grote voordelen ten opzichte van het huren van een huis. De hypotheekrentes zijn nu laag, dus je kunt goedkoop het voor het kopen benodigde bedrag lenen. Gedurende een periode van 30 jaren los je de hypotheek op het huis vervolgens af. Door de hypotheekrente voor een lange periode vast te leggen en het kiezen voor een hypotheek waarin je afbetaalt, ben je met een koophuis vaak beter uit in vergelijking met het huren van een huis.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-01-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie