Wat te doen met je inboedelverzekering na een inbraak?

Na een inbraak bel je de politie en kun je je afvragen: wat zijn de volgende stappen?

Een inbraak kan een grote impact hebben op je gevoel van veiligheid. De schade kun je claimen bij de verzekeraar. Wat moet je direct regelen?

Een inbraak is een ingrijpende inbreuk op je privacy. Mensen zijn jouw huis binnengedrongen en hebben zich spullen toegeëigend die van jou zijn. Je kunt je huis optimaal beveiligen, maar een inbraak is niet te voorkomen. Als ze het beslist voorzien hebben op jouw huis, komen ze echt wel binnen. Maar je kunt het ze wel zo moeilijk mogelijk maken.
Wat moet je doen na het ontdekken van een inbraak in je huis en hoe dien je jouw schadeclaim in?

Contact opnemen met de politie

Zodra je erachter komt dat er ingebroken is in jouw huis, moet je contact opnemen met de politie. Het alarmnummer bellen heeft zin als je niet weet of de inbrekers nog binnen zijn. Maar alleen al voor de verzekering is het noodzakelijk dat je aangifte doet. Zijn je bankpassen gestolen? Ook als ze vermoedelijk niet de pincodes hebben, kun je beter toch met de bank bellen om de passen te blokkeren.

Neem de schade op

Voordat je officieel aangifte doet moet je eerst weten wat de schade is. Bij inbraak heb je vaak schade aan het huis en aan je spullen in huis. Huiseigenaren kunnen voor de schade aan het huis (bijvoorbeeld de kozijnen en deuren) de opstalverzekering inschakelen. Huurders kunnen deze schade melden bij de verhuurder.
Voor de spullen in huis kun je de inboedelverzekering inschakelen. Alle schade kun je meenemen in de aangifte bij de politie. Het bewijs van aangifte zal de verzekeraar bij je opvragen.

Neem daarna gelijk met ons contact op 

Voor de verdere afwikkeling van de schade gaan wij je graag verder helpen. Wij gaan je advies geven wat je nu het beste verder kunt doen en zorgen ervoor, dat de verzekeraar gelijk van de juiste gegevens wordt voorzien. Waar nodig zullen we zorgen voor een expert om de schadehoogte vast te kunnen stellen. Mocht dat nodig zijn, dat zullen we er ook voor zorgen, dat ramen tijdelijk worden dichtgetimmerd om verdere schade aan het huis en de inboedel te voorkomen. Wat dat betreft kunnen we zeggen: laat het rustig aan ons over. Wij kennen de weg.

Na schadeherstel de kans op inbraak verkleinen

De financiële schade komt wel goed, maar de emotionele gevolgen kun je nog lange tijd last van houden. Je moet namelijk weer vertrouwen krijgen en je weer veilig voelen in je huis. Door een inbraak kun je een onveilig gevoel blijven houden. Na een inbraak wordt vaak pas bekeken hoe het huis beter beveiligd kan worden. Je hoeft niet gelijk een alarminstallatie aan te schaffen. Maar met goed hang- en sluitwerk op de ramen en deuren kun je al veel doen om inbraak te voorkomen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-01-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie