De voor en- nadelen van voor jezelf beginnen

Zelfstandigheid heeft voordelen en nadelen. Kies je voor loondienst of voor zelfstandig ondernemerschap?

Veel werknemers hebben de wens om voor zichzelf te beginnen. Het leven als zelfstandige kan goed zijn, maar er kleven ook nadelen aan het ondernemerschap.

Het voordeel van in loondienst werken is de financiële zekerheid. Ook bij tegenvallers merk je het niet in het maandelijkse inkomen. Mocht het bedrijf waar je voor werkt toch omvallen, dan heb je recht op een WW-uitkering. De werkgever loopt het ondernemersrisico. Toch heeft het werken als zelfstandige grote voordelen.

De fiscale voordelen van de zelfstandige

Ondernemers krijgen aantrekkelijke kortingen op de belastingheffing. Wat dacht je van de zelfstandigenaftrek (€ 3.750) en de startersaftrek (€ 2.123)? Na een aantal jaren valt de starterskorting weg, maar er blijft nog steeds een mooie besparing over. Dan heb je ook nog recht op de mkb winstvrijstelling van 13.31%. Ook als je niet onder de noemer mkb valt. Bepaalde kosten kun je aftrekken van de winst en hetzelfde geldt voor investeringen zoals computers, kantoorbenodigdheden en gereedschap waar je gebruik van maakt. Ook zijn er nog gunstige manieren van afschrijven.

Voordelen voor werknemers

Ondernemers moeten iedere maand weer vechten voor een goed inkomen. Aan het begin van elke maand staat de teller weer op nul. In dat opzicht is het leven van werknemers zorgelozer. Uiteraard moet de werkgever ook geld verdienen om de werknemers te betalen, maar werknemers lopen minder risico’s en hebben minder zorgen over het inkomen. Bij arbeidsongeschiktheid kunnen werknemers terugvallen op de WIA. Zelfstandigen moeten hier zelf iets voor regelen.

Vrijheid is een belangrijke reden om te ondernemen

Veel ondernemers die eerst in loondienst hebben gewerkt genieten erg van de vrijheid. Kleine zelfstandigen werken vaak wel meer uren in de week, maar ze bepalen zelf de indeling van de tijd. Als ondernemer kun je ook zelf de lijntjes uitzetten. Bij geboekte successen heb je het zelf gedaan en pluk je er ook zelf de vruchten van.

Vergis je niet in de hoogte van de vaste lasten en de belasting

Vooral startende ondernemers kunnen moeite hebben met het inschatten van de vaste lasten en de hoogte van de belasting. Ze kunnen gebruik maken van hoge kortingen, maar ze hebben ook extra kosten. Ze moeten zelf de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid regelen en ook een pensioen ontstaat niet vanzelf. Ook stuurt de Belastingdienst nog een aanslag voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze wordt nog wel eens over het hoofd gezien.

Vooral de eerste jaren van een ondernemer zijn vaak lastig. Dit is te ondervangen door naast een loondienst te beginnen als zelfstandige. Op deze manier kun je alvast een bestaan opbouwen. Uiteraard doe je dat wel in overleg met de huidige werkgever. Je mag de werkgever natuurlijk niet in het vaarwater zitten.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 11-04-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie