Mkb-winstvrijstelling - Wanneer heb je er recht op?

Welke regels zijn van toepassing op de Mkb-winstvrijstelling?

Bij fiscale voordelen voor ondernemers denk je aan de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Maar vergeet de mkb-winstvrijstelling niet als extraatje.

De naam MKB-winstvrijstelling dekt de lading niet. Je hoeft namelijk geen MKB’er te zijn om de korting toe te mogen passen. Bijvoorbeeld ook zzp’ers hebben er recht op. De korting is een vrijstelling van 13,31 procent van de winst. Over dit deel van de winst reken je niet af met de Belastingdienst.

Wanneer heb je recht op de mkb-winstvrijstelling?

Je moet worden gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst omschrijft dit als volgt: als jouw activiteiten zich afspelen in het economisch verkeer en als je winst kunt verwachten, is er sprake van een bron van inkomen. Kleinschalige activiteiten, zoals in de dagen voor kerst kerstbakjes maken, maakt je nog geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je hoeft niet aan het urencriterium van 1225 uur te voldoen.

Twijfel je of je als ondernemer wordt gezien? Dan kun je op de site van de Belastingdienst de ondernemerscheck doen.

Waar mag je de korting op toepassen?

Het maakt voor de uitkomst een groot verschil waar je de 13,31 procent korting van aftrekt. Daar heeft de Belastingdienst ook over nagedacht. Je moet namelijk eerst de aftrekposten voor ondernemers verrekenen. Je trekt dus eerst onderstaande aftrekposten van de winst af:

  • Zelfstandigenaftrek
  • Startersaftrek
  • Meewerkaftrek
  • Stakingsaftrek
  • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

De laatste drie aftrekposten heb je recht op in specifieke gevallen. Voor de meeste ondernemers gaat het om de eerste twee aftrekposten. Pas na de verrekening van deze posten, mag de korting van 13,31 procent worden toegepast.

De mkb-winstvrijstelling heeft ook een nadeel

De term ‘winstvrijstelling’ is misleidend. Bij een verlies moet je namelijk ook iets met deze ‘vrijstelling’. Als je een keer verlies draait, kun je het verlies verrekenen met ander inkomen. In dat geval zorgt de mkb-winstvrijstelling ervoor dat je minder verlies kunt verrekenen. Door de vrijstelling wordt de aftrekpost dus kleiner.

Haal het maximale uit je winst

Tegenwoordig heb je handige programma’s waarmee ondernemers zelf de administratie kunnen verwerken. Dit geeft een mooie besparing aan kosten die anders een administratiekantoor of een accountant in rekening brengt. Er zijn een aantal manieren om op een slimme manier de winst iets te drukken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de willekeurige afschrijving en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Deze kun je niet zomaar zelf toepassen, hier heb je deskundig advies bij nodig.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-05-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie