Hoe verdeel je een bedrijf bij een scheiding?

Voor ondernemers is een echtscheiding extra uitdagend, omdat de vraag rijst: hoe verdeel je het bedrijf?

Wie krijgt wat van de onderneming?

Sinds 1 januari 2018 zijn huwelijkse voorwaarden de nieuwe standaard. Wil je hiervan afwijken? Dan moet je voor een gemeenschap van goederen  naar de notaris. Het huwelijksvermogensrecht vanaf 2018 heeft de bedoeling om echtgenoten te beschermen.

Als je voor 1 januari 2018 ging trouwen, zonder dat je eerst naar de notaris ging, werd het vermogen van man en vrouw samengevoegd. Ieder van de partners heeft dan recht op de helft van de bezittingen en de schulden. Dit geldt dus ook voor de onderneming en helaas voor de ondernemer ook voor het opgebouwde pensioen. Ondernemers die een pensioen in eigen beheer opbouwen, moeten dus een manier vinden om de helft van de opgebouwde waarde over te dragen aan de ex-partner. Het deel van de ex-partner moet namelijk beschikbaar komen. Dit deel moet afgestort worden bij een pensioenverzekeraar. Dit kan een lastige situatie opleveren. Hoe kom je aan het vermogen om je onderneming te beschermen?

Welke bedrijfsvorm heeft de onderneming?

Hoe verdeel je een bedrijf? Dat is inderdaad een lastig verhaal. De waarde uit het bedrijf trekken is vaak niet mogelijk. Financieel moet het bedrijf dit namelijk wel aankunnen. Bij een bv wordt het bedrijf zelf niet verdeeld, maar de aandelen. De ex-partner uitkopen zullen de meeste ondernemers de voorkeur aan geven, maar het geld moet er wel zijn. Samen de onderneming blijven voortzetten is mogelijk. Op lange termijn is het vaak niet te doen. De onderlinge gunfactor is namelijk weg.

Wat is het bedrijf überhaupt waard?

Wat moet je eigenlijk verdelen? De waarde van bijvoorbeeld een pand is vaak niet de waarde die op de balans staat. Dit is een lastige issue. Je krijgt niet zo eenvoudig de actuele waarde van de onderneming boven tafel. De onderneming moet in kaart gebracht worden alsof deze verkocht gaat worden. Er moet namelijk verder worden gekeken dan alleen de bezittingen en de schulden. Ook toekomstverwachtingen moeten hierin meegenomen worden en de zogenaamde goodwill. Dit is de onzichtbare meerwaarde van een bedrijf. Hieronder wordt onder andere een vaste klantenkring verstaan.

Voortbestaan van de onderneming is in ieders belang

De partner van de onderneming kan er grote druk op zetten om in financieel opzicht te krijgen waar recht op bestaat. Wel is het belangrijk om verder te kijken dan alleen het eigen belang. Het voortbestaan van een goedlopend bedrijf mag niet bedreigd worden door een echtscheiding.

Een echtscheiding heeft natuurlijk meer impact op jouw geldzaken. Denk hierbij aan alimentatie, de eigen woning en het verdelen van de verzekeringen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-05-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie