Breng je geldzaken op orde als je een huis wilt kopen

Overweeg je een huis te kopen? Begin nu met de financiële planning. Hoe pak je dat aan?

Het kopen van een huis kun je financieel voorbereiden. Dit maakt de uiteindelijke koop eenvoudiger. Waar moet je aan denken? 

Een huis kopen vergt de nodige voorbereidingen. Dan hebben we het niet over het kopen van meubels en vloerbekleding, maar over de financiële kant van de voorbereiding. De geldzaken goed op orde hebben kan een voorwaarde zijn om te kunnen kopen. Wij geven jou een aantal handige voorzetjes.

Bouw een spaarsaldo op

Wil je een woning kopen? Dan is spaargeld onmisbaar. Hoeveel je nodig hebt hangt af van de koopsom van het huis. Als je niet voor de startersvrijstelling in aanmerking komt ben je in ieder geval al 2% van de koopsom aan overdrachtsbelasting verschuldigd. Daar komen nog notariskosten, advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten en kosten voor een eventuele NHG-hypotheek bij. De kosten kunnen nog hoger oplopen door bijvoorbeeld een aankoopmakelaar in te schakelen en een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Bij het kopen van een huis van €225.000,- kun je ongeveer uit gaan van €12.000,- aan benodigd eigen geld.

Pas op met het aangaan van nieuwe vaste lasten

Het afsluiten van een telefoonabonnement of een private leasecontract voor een nieuwe auto, kan de kansen op het kunnen krijgen van een hypotheek negatief beïnvloeden. Ook met andere vaste lasten kun je beter eerst twee keer overwegen of het verstandig is. Zodra je een huis koopt, kun je van bepaalde vaste lasten vaak wel weer af, maar dat kan niet altijd. Wist je dat een uitgestelde betaling ook als een lening wordt gezien? Nu kopen en in 2025 betalen kan onverstandig zijn.

Wat staat er over jou geregistreerd bij het BKR?

Leningen en bepaalde financiële verplichtingen worden geregistreerd bij het BKR. Je hebt het recht om jouw eigen gegevens in te zien. Doe dat vooral voordat je een huis koopt. De bank vraagt jouw gegevens ook op bij het aanvragen van een hypotheek. Door zelf al inzicht te krijgen, kun je de registraties opschonen. Misschien staat er nog een oude lening op jouw naam of kun je rood staan op een betaalrekening die je niet meer gebruikt. Dit kan ervoor zorgen dat je geen hypotheek krijgt. Met een uitdraai van het BKR bij de hand kun je registraties verwijderen.

Zorg voor een stabiel inkomen

Heb je koopplannen en wil je wisselen van werkgever? Pas op wat je doet. Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd maakt het afsluiten van een hypotheek eenvoudiger. Met een tijdelijke arbeidsovereenkomst zijn er ook mogelijkheden, maar dan zijn er wel meer afhankelijkheden. De banken willen overtuigd zijn van een stabiel inkomen, anders gaan ze jou geen hypotheek verstrekken.

Doe alvast jouw huiswerk

Ga je online alvast inlezen op wat je te wachten staat bij het kopen van een huis. Met kennis van zaken kun je voorkomen dat je verkeerde keuzes maakt. Daarnaast helpen wij je graag om alles op een rij te zetten.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 09-08-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie